Cupa mondiala de sah Tbilisi,Georgia 2017

Hotelul Hualing cupa mondiala 2017

Pe pasionatii de sah ii asteapta o perioada pline de partide interesante.In intervalul 03-28 septembrie va avea loc la Tbilisi capitala Georgiei, mult asteptatul eveniment si anume cupa mondiala de sah unde pe langa ceilalti jucatori vor juca 19 mari maestri din top 20.Singurul mare maestru important care nu joaca la aceasta editie din pacate, este Veselin Topalov.Cu participarea atator mari maestri puternici valoarea turneului este fara precedent.Formatul este knockout deci nu este loc pentru greseli.Miza importanta a turneului este ca primii doi clasati se vor califica la Turneul Candidatilor.Lucrurile au devenit complicate prin participarea la acest eveniment a campionului mondial Carlsen,deoarece regulamentul permite acest lucru, precum si a lui Karjiakin care deja este calificat in faza candidatilor.Este clar ca astfel se diminueaza sansele altor pretendenti dar c’est la vie.Oricum cei doi au spus ca joaca de dragul jocului vrand sa-si incruciseze sabiile cu cei mai buni jucatori de pe planeta.O atitudine pozitiva si o buna metoda de a te tine in forma nu-i asa?.

Mai jos este un clip cu imagini din Tbilisi unde cei 128 de jucatori se vor intrece pentru un loc in istorie:

Sursa: chessbase.com
Site-ul oficial: World Cup Tbilisi 2017

Turneul de sah din Norvegia, runda a-7-a

Turneul de sah Norvegia 2017 Kramnik vs. Carlsen

 

 

Turneul cel mai important al momentului este fara dar si poate turneul din Norvegia cu participarea celor mai tari jucatori de pe planeta.Va prezentam comentariul video de la runda a-7-a realizat de cunoscutul GM Daniel King.

Doua victorii superbe una a lui Kramnik contra campionului mondial Magnus Carlsen si cea a lui Levon Aronian asupra vice-campionului mondial Sergey Karjakin.In urma rezultatelor modeste de la acest turneu Carlsen a pierdut o gramada de puncte ELO pe cand Kramnik a ajuns pe locul 2 (Lista ELO live) la doar 6 puncte diferenta.Fabulos.Un alt fapt inedit este ca in momentul de fata pe lista ELO avem 6 jucatori cu ELO peste sau egal cu 2800 puncte.Nu a mai existat aceasta situatie pana acum din ce cunoastem.

Daniel King ca intotdeauna nelipsit de la evenimentele majore, comenteaza aceste partide:

Scoala marilor maestri 2017

hotel dunarea eforieAsociaţia Judeţeană de Şah Timiş în colaborare cu Federaţia Română de Şah organizează prima acţiune pe anul 2017 din cadrul proiectului naţional ŞCOALA MARILOR MAEŞTRI.
Acțiunea se va desfăşura la Eforie Nord la Complexul DUNĂREA *** în perioada 13 – 19 iunie 2017 și se adresează juniorilor de perspectivă în performanţă precum şi antrenorilor care doresc să se perfecţioneze.

Acţiunea se va organiza cu minim 50 de şahişti împărţiţi în cinci grupe valorice. Materialele prezentate se vor adresa fiecărei grupe valorice în parte şi se vor derula pe parcursul a 30 de ore în 5 zile. Toţi cursanţii vor primi o mapă cu toate cursurile prezentate. Pentru a veni în sprijinul sportivilor începători se vor organiza și 3 grupe de copii: grupa I copii cu CIV<1100, grupa II copii cu CIV<1200 și grupa III copii cu CIV<1300.

Lectorii vor susţine zilnic, în perioada 14-18 iunie, cursuri dimineaţa între orele 9-12 şi după amiaza între orele 15-18. Fiecare curs de 3 ore va conţine minim 50 min lucru interactiv, lector-subiect, în vederea fixării cunoştinţelor dobândite.

Lectorii sunt: MM Alin Berescu, MM Marius Manolache, MM Ciprian Nanu, MM Andrei Murariu, MM Constantin Ionescu, MI Mircea Pavlov, MI Cătălin Ardelean, MI Nad Titus Petre, M Claudiu Iordache, Ștefan Axinte și Mădălina Anușca.

Costul acţiunii este 750 lei de persoană. Pentru însoţitorii care nu participă la cursuri, costul acţiunii este de 540 lei. Sosirea la Complexul Dunărea pe 13 iunie 2017 după ora 14, plecarea pe 19 iunie până la ora 12. Pentru participanții la curs care nu solicită cazare și masă, costul acțiunii este de 300 lei. În limita celor 50 de locuri sportivi avansați și 30 de locuri sportivi începători, se vor face înscrierile în ordinea solicitărilor.

Informaţii suplimentare la e-mail: corneliu.pascalau@yahoo.com, tel.0735.872.066 sau 0724.500.422 – antrenor emerit Corneliu Paşcalău – Vicepreşedinte AJŞah Timiş – coordonator proiect.

Plata în numerar la sosire sau în contul RO53INGB0002008122178911 deschis la Banca ING BANK Timişoara pentru Asociaţia Judeţeană de Şah Timiş cod fiscal 14577417.
Pentru juniorii clasaţi pe primele 3 locuri la CN şah clasic (fete şi băieţi), categoriile 8, 10, 12, 14, 16 și 18 ani, cantonamentul este asigurat de FRŞah şi AJŞah Timiş. Toți medaliații trebuie să confirme participarea la coordonatorul de proiect și la FRȘah până pe data de 1 iunie.

sursa: F.R.Sah

Vassily Ivanchuk – noul campion mondial la sah rapid

ivanchuk campion mondial la sah rapid29.12.2016 Soc in lumea sahului.Tocmai s-a incheiat campionatul mondial de sah rapid de la Doha,Qatar cu o surpriza de proportii, Ivanchuk ocupand locul intai cu 11/15 puncte, fiind noul campion mondial la aceasta categorie.La competitie au luat parte cei mai buni jucatori din lume asadar a fost foarte greu.Cu victorie directa la Carlsen,Anand si Mamedyarov fosti campioni mondiali la sah rapid, Chucky cum este alintat de cunoscuti geniul din Ucraina, s-a impus printr-un joc foarte solid si spectaculos.Pe locul secund a iesit Alexander Grischuk cu 11/15 puncte iar Carlsen s-a clasat de aceasta data pe locul 3 tot cu 11/15 puncte, departajarea facandu-se in functie de ELO-ul adversarilor fiecaruia.La varsta sa de 47 de ani,Ivanchuk arata din nou ca geniul sau nu s-a stins inca si poate sa creeze in continuare arta pe tabla de sah.In urmatoarele doua zile se va desfasura campionatul mondial de blitz care se arata foarte interesant.Sa urmarim cine se va razbuna pe Ivanchuk si va castiga titlul la blitz.

Sursa: chessbase.com

 

A inceput meciul pentru titlul mondial la sah,New York

Campionatul mondial de sah New York 2016

 

tragerea la sorti11.11.2016 In sfarsit a sosit ziua cea mare.Am asteptat atat de mult sa vedem meciul pentru titlul mondial de sah dintre Carlsen si challangerul Karjakin.Campionatul mondial de sah de la New York City se desfasoara pe o durata de 12 partide iar cine castiga 6.5 puncte este noul campion mondial.In caz de egalitate se joaca partide de departajare,tie-break.Dupa tragerea la sorti a culorilor Carlsen a nimerit piesele albe.Si a jucat o deschidere surpriza, Atacul Trompovsky.Eu personal nu tin minte sa fi vazut deschiderea aceasta la vreun meci de campionat mondial ceea ce arata ca jucatorii incearca sa iasa din deschiderile traditionale si sa anuleze pe cat posibil pregatirea prealabila a adversarului in deschidere.

Un alt lucru important de mentionat este ca vizionarea online a meciului se face contra cost incepand cu 15$ pentru cele 12 partide, nu este mult dar este ceva inedit.La precedentul campionat mondial din Rusia transmisia a fost free.Apropos partidele incep la ora 21.00, ora noastra.Motivatia organizatorilor a fost ca banii astfel obtinuti vor fi reinvestiti in premiile jucatorilor si pentru organizarea viitoare a acestor meciuri pentru titlu.Sa nu uitam ca meciul se joaca intr-o tara unde profitul conteaza foarte mult.Asa este in capitalism.

Iata adresa web oficiala unde puteti sa va inscrieti mai intai si apoi sa alegeti un pachet pentru a viziona online meciul: Campionatul mondial de sah NYC, 2016